Tomaree National Park Coastal Walk

+ Show Info

Client

NSW National Parks and Wildlife Service

Services

Interpretation/Art
Digital
Curation/Content
Strategy

Sector

Cultural
Government

SUPERSENSE created a comprehensive Interpretation Strategy and implemented key outcomes for the iconic Tomaree Coastal Walk – a more than 20 kilometre mutli-day walk from Tomaree Head to Birubi in NSW. Through extensive research and consultation with local Worimi Traditional Owners and non-Aboriginal stakeholders, Trigger developed engaging themes and storylines, curatorial and content, design concepts and a digital interpretation strategy.

SUPERSENSE implemented the Strategy according to a priority blueprint we developed. This included large-scale gateway welcome artworks, track heads, and smaller interpretation signage. Digital interpretation accompanies many of the physical pieces. QR code access to sound and video pieces and an augmented reality experience provide additional sensory experiences in the landscape.

An augmented reality (AR) interpretive was developed. It tells the conservation story of Australia’s rarest seabird – the Gould’s Petrel - through animation, sound and interaction and includes a link for the user to contribute to further conservation activities. The experience features options for an onsite experience where the bird’s habitat is visible, and an off-site experience, and is delivered through the NSW National Parks and Wildlife app.

The design addressed and integrated NSW National Parks and Wildlife Services and local Port Stephens Council brand guidelines in developing a cohesive suite of interpretation that traverses areas managed by these organisations.

Curation and Content collaborators

Tomaree Coastal Walk Worimi Consultation

Southern Cross artwork

Eve Brown, Worimi woman

Welcome to Country Artwork

Gerard Black, Worimi man

Landscape Design collaborators

Turf Landscape Design / Moir Landscape Design

Curation and Content support

Dr Christine Westwood
SUPERSENSE created a comprehensive Interpretation Strategy and implemented key outcomes for the iconic Tomaree Coastal Walk – a more than 20-kilometre multi-day walk from Tomaree Head to Birubi in NSW.
+ Read More
'Matjarr nguka biinba’ (‘Give me your hand’ in Gathang – the language of the Worimi) by Worimi man Gerard Black is an invitation to see this landscape through the eyes of creator spirit Bayami. It is accompanied by a sound piece featuring the artist talking about the work, which can be accessed through a QR code at the site.
+ Read More
Through extensive research and consultation with Worimi Traditional Owners and non-Aboriginal Stakeholders, Trigger developed engaging themes and storylines, curatorial and content, design conceptualisation and a digital interpretation strategy.
+ Read More
An artwork developed by SUPERSENSE, is inspired by the artwork of Eve Brown, and developed in collaboration with Worimi Traditional Owners, celebrates Birubi’s meaning as ‘view of the Southern Cross’. It features luminous elements embedded to a slanted timber wall.
SUPERSENSE created a comprehensive Interpretation Strategy and implemented key outcomes for the iconic Tomaree Coastal Walk – a more than 20-kilometre multi-day walk from Tomaree Head to Birubi in NSW.
+ Read More
'Matjarr nguka biinba’ (‘Give me your hand’ in Gathang – the language of the Worimi) by Worimi man Gerard Black is an invitation to see this landscape through the eyes of creator spirit Bayami. It is accompanied by a sound piece featuring the artist talking about the work, which can be accessed through a QR code at the site.
+ Read More
Through extensive research and consultation with Worimi Traditional Owners and non-Aboriginal Stakeholders, Trigger developed engaging themes and storylines, curatorial and content, design conceptualisation and a digital interpretation strategy.
+ Read More
An artwork developed by SUPERSENSE, is inspired by the artwork of Eve Brown, and developed in collaboration with Worimi Traditional Owners, celebrates Birubi’s meaning as ‘view of the Southern Cross’. It features luminous elements embedded to a slanted timber wall.